ISHRANA SUDIJA

Ishrana sudija

Uspešno obavljanje sudijskog posla zahteva povećanu umnu aktivnost. Da li ste se ikada zapitali koja je to prava ishrana za sudiju odnosno za one čiji posao zahteva povećanu umnu aktivnost? Da bi sudija uspešno i sa lakoćom rešavao sve izazove koji ga očekuju u toku dana potrebno je da se ispravno hrani. Potrebno je da unosi onu hranu koja će mu omogućiti energiju kako bi svoj posao obavljao sa lakoćom.

Sigurno ste primetili da nekada zadatke koji zahtevaju povećanu umnu aktivnost rešavata se lakoćom, a da se nekada mučite. Nekada pisanje presude ide sa lakoćom a nekada vam jednostavno ne ide? Možda je razlog tome bio u vašem obroku.

Belančevine

Treba ukazati da nedostatak belančevina izaziva umor i usporava krvotok. Zbog toga je za uspešno obavljanje sudijskog posla potrebno unositi dovoljne količine belančevina. Ukoliko ne želi da se oseća umorno ishrana sudije treba da obuhvati jogurt. Ukoliko želi da njegov mozak radi besprekorno sudija mora jesti orašasto voće, jaja i ribu.

Ugljeni hidrati


Da bi sudija sve redovne aktivnosti obavljao sa lakoćom potrebno je da unosi hranu koja obezbeđuje energiju za mozak. Energiju za mozak obezbeđuju ugljeni hidrati. Iako svi ugljeni hidrati pružaju energiju, važno je znati da oni nemaju isti efekat. Jednostavni ugljeni hidrati su brzi izvori energije. Oni su korisni kada sudiji hitno treba energija. Međutim, sudiji je energija potrebna tokom celog dana i to može ostvariti unošenjem složenih ugljenih hidrata. Spori ugljeni hidrati polako oslobađaju glukozu u krvi, te se ona bolje apsorbuje i dugo hrani mozak. Ishrana sudije treba da sadrži složene ugljene hidrate ( crni hleb, integralne žitarice, hleb tvrde korice, integralni pirinač, pasulj itd.).

Masti

Što se tiče masti njih nikako ne treba zanemariti. Čak 60 % mozga čine masti. Sudija nikako ne treba da pokušava da izbaci svu mast iz ishrane. Preporučljivo je da izbegava biljne masti. Potrebno je da sudija unosi zdrave masti. One se nalaze u morskoj hrani, sardini, ekstra devičanskom maslinovom ulju, lososu, avokadu i dr.

Naposletku treba dodati da rad mozga zavisi i od toga koliko je neko gladan. Blaga glad podstiče umnu aktivnost. Ukoliko ima zahtevno ročište ili piše zahtevnu presudu sudija ne bi trebalo da bude punog stomaka. Iako je poželjno uzimati gore navedene namirnice ne treba se prejedati. Usled punog stomaka aktivnost mozga se usporava. U tom slučaju sudija će se mučiti i njegov rad će biti znatno otežan.

Kafa

Šolja kafe oživljava i poboljšava umnu sposobnost. Međutim, treba biti umeren. Veće količine kafe dovode do zavisnosti i štetnih pojava.

Voda


Savet za kraj. Sudija treba da unosi dosta tečnosti. Dehidratacija drastično utiče na smanjenje umne i fizičke sposobnosti.