SVETLA BUDUĆNOST PRAVOSUĐA – SIMULACIJA SUDSKOG POSTUPKA

Republika Srbija ne treba da brine za buduće sudije i tužioce. Imamo veoma talentovanu decu. Na svima nama je da se taj talenat ne izgubi u razočarenjima, nelojalnoj konkurenciji ili želji za boljim životom u nekoj drugoj državi. Ako hoćemo nezavisno i efikasno pravosuđe ovu decu treba čuvati kao malo vode na dlanu.

Bila mi je čast i zadovoljstvo učestvovati kao član žirija Republičkog takmičenja srednjih škola – Simulacija sudskog procesa. Ovo takmičenje održano je dana 02.04.2022.godine u Ekonomsko- trgovinskoj školi u Kruševcu. Učenici četiri srednje škole takmičili su se u simulaciji sudskog krivičnog postupka.

Prvo mesto u kategoriji najbolji sudija osvojila je Ana Ninković. Ona je učenica Pravno – birotehničke škole „Dimitrije Davidović“ iz Zemuna. Članovima žirija bilo je zaisto teško odabrati pobednika. I učenice drugih škola vodile su glavni pretres rame uz rame sa pravim sudijama. Nijanse su prelomile.

Veljko Ilić, učenik Pravno- poslovne škole iz Niša, osvojio je prvo mesto u kategoriji najbolji tužilac. Učenica iste škole Milica Živanović osvojila je prvo mesto u kategoriji najbolji branilac. Najbolji tužilac i branilac pokazali su izuzetno držanje na glavnom pretresu uz poznavanje krivično procesnog prava i retorike na koje bi im pozavideli tužioci i branioci koji godinama nastupaju u sudnici. Učenici ostalih škola su pokazali izuzetno znanje i držanje na glavnom pretresu. Siguran sam da će, ukoliko izaberu ove profesije, biti među najboljima u svojoj profesiji.

Nagradu za najboljeg okrivljenog osvojila je Nađa Stajić, učenica Ekonomsko-trgovinske škole iz Kruševca. Ona je za nijansu uspešnije odglumila okrivljenog od ostalih učenika.

U kategoriji najbolji svedok prvo mesto je osvojio Milan Radojičić, učenik Ekonomsko-trgovinske škole iz Kruševca. Nagrada najboljem veštaku pripala je Željani Radosavljević, učenici Pravno- poslovne škole iz Niša. Ovi učenici su pokazali izuzetnu ubedljivost i sigurnost u izlaganju. Učenici drugih škola, u ovoj kategoriji, bili su takođe sjajni ali su i ovde, kao i u kategoriji najbolji sudija, nijanse odlučile pobednika.

Naposletku treba odati priznanje mentorima, profesorima navedenih srednjih škola. Primetila se ogromna posvećenost i zalaganje koje su pohvalili svi članovi žirija. Svaka čast Slobodanki Stamenković, profesorki Pravno- poslovne škole iz Niša, Vesni Mijatović, profesorki Ekonomsko-trgovinske škole iz Kruševca, Vojkanu Đorđeviću, profesoru Srednje škole „Mladost“, Petrovac na Mlavi, kao i Pavlu Gašporu profesoru Pravno – birotehničke škole „Dimitrije Davidović“ iz Zemuna.

Za više detalja možete posetiti link Ekonomsko trgovinske škole u Kruševcu  http://ekonomskaks.edu.rs/drugo-mesto-u-simulaciji-sudskog-procesa/

Aleksandar Kocić

Članovi žirija dr Ivan ilić, docent Pravnog fakulteta u Nišu, Univerziteta u Nišu, advokat Dragana Ćirković iz Kruševca, zamenik Osnovnog javnog tužioca u Kruševcu Nataša Perović, predstavnik Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mirjana Zlatanović i sudija Osnovnog suda u Kruševcu Aleksandar Kocić

One thought on “SVETLA BUDUĆNOST PRAVOSUĐA – SIMULACIJA SUDSKOG POSTUPKA

  1. Pingback: Drugo mesto u simulaciji sudskog procesa – Ekonomsko – trgovinska škola