MOOT COURT PRVACI – BUDUĆNOST ZA PRAVOSUĐE

Takmičenje studenata prava
MOOT COURT POBEDNICI – STUDENTI PRAVNOG FAKULTETA U NIŠU

Moot court takmičenje regiona 2022. godine osvojila je ekipa studenata Pravnog fakulteta u Nišu. Oni su nada za pravosuđe Republike Srbije. Naši studenti prava osvojili su prvo mesto na XVI Regionalnom moot court takmičenju.

ŠTA JE MOOT COURT TAKMIČENJE

To je takmičenje u simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava. Ovo takmičenje se održava već 16 godina, a studenti Pravnog Fakulteta Uniaverziteta u Nišu na njemu učestvuju već 12 godina.

„U pitanju je simulacija suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, a učestvuju ekipe sa državnih fakulteta ovog regiona. Studenti dobijaju hipotetički slučaj nekog pojedinca kome su uskraćena određena prava a koji nije zadovoljan presudom nacionalnih sudova i obraća se Evropskom sudu za ljudska prava. Studenti prvo pišu podnesak a potom pred sudijama iznose svoje argumente”, kaže  docent dr Ivan Ilić.

Na takmičenju je učestvovalo devet moot court klubova. Moot court klubovi bili su iz država Zapadnog balkana. Dolazili su iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Srbije. 

PUT DO POBEDE NA MOOT COURT TAKMIČENJU

Naša ekipa je do finala ostvarila četiri pobede. Podedila je ekipu Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, kao i ekipu Pravnog fakulteta u Tirani. Ostvarila je pobede i protiv ekipa Pravnog fakulteta u Zagrebu i Pravnog fakulteta u Novom Sadu. 

U uzbudljivom finalnom dvomeču, naši studenti su pobedili ekipu studenata Pravnog fakulteta u Skoplju. Ukupan rezultat pred velikim sudskim većem bio je 77:73. Sudsko veće činili su prof. dr Ciril Ribičič, Margarita Caca Nikolovska, Bosa Nenadić, prof. dr Mladen Vukčević i Harisa Bačvić. 

Naši studenti su takođe osvojili nagradu za najbolju predstavku. 

NASTAVAK TAKMIČENJA

Kao pobednik jugoistočnog takmičenja, moot court klub Iustitia će se sastati sa pobednikom skandinavskog takmičenja, u velikom Transevropskom superfinalu. Ovo superfinale održaće se 18.novembra u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Facebook stranicu moot court kluba Iustitia možete pratiti ovde.

ZAŠTO JE MOOT COURT TAKMIČENJE VAŽNO

Studenti tokom priprema ali i na samom takmičenju stiču veštine koje su od značaja za njihov profesionalni rad.

“Sltudenti na ovaj način uvežbavaju javni nastup, prezentovanje argumenata i ostale veštine kojima se služe u profesionalnom radu. Važno je i da mogu na pravi način da reaguju u datom momentu jer na takmičenju odgovaraju i na pitanja koja postavljaju sudije”, ističe docent dr Ivan Ilić.

Treba napomenuti da su studenti Pravnog fakulteta u Nišu ove godine ostvarili još jedan uspeh. Studenti ovog fakulteteta su, sa mentorom doc. dr Ivanom Ilićem, osvojili i treće mesto na takmičenju u simulaciji postupka pred Komitetom UN za prava lica sa invaliditetom. Ovo takmičenje na kome su učestvovale ekipe od Severne Amerike do Centralne Azije je po prvi put održano u organizaciji OECD.

Ovo je nabolji dokaz da se na Pravnom fakultetu u Nišu veoma dobro radi i da ne treba da brinemo za stručnost budućih pravosudnih generacija.

Sudija Aleksandar Kocić / docent dr Ivan Ilić