BOŽJA PRESUDA

Božja presuda
Božja presuda

Pravosudne zanimljivosti

Roland Frajsler, bio je zloglasni nacistički sudija i predsednik Hitlerovog prekog Narodnog suda. Poslednje tri godine nacističkog režima izrekao je na hiljade smrtnih presuda. Većina od tih procesa su bili montirani procesi sa unapred poznatim ishodom.

Bio je poznat po tome što je često omalovažavao optužene, prekidao ih i besno vikao na njih. Bio je pobornik Andreja Višinskog, zloglasnog Staljinovog državnog tužioca te je navodno kopirao njegovo ponašanje na sudu.

Okrivljene je često ispitivao najpre smireno a onda iznenada prelazeći u besnu verbalnu tiradu. Prelazak sa hladnog ispitivanja na napade vrištavog besa je osmišljen da psihološki razoruža, muči i ponizi one kojima se sudi. Istovremeno time je trebalo obeshrabriti svaki njihov pokušaj da se brane ili opravdaju svoje postupke.

Najpoznatiji procesi

Najpoznatiji proces koji je sudio bio je onaj pripadnicima pokreta „Bela ruža“ tokom kojeg je bratu i sestri Hansu (26) i Sofiji (24) Šol izrekao smrtnu kaznu.

Oni su uhapšeni pod optužbom da su deo grupe otpora zvana „Bela Ruža“ koja je pokušavala da seje razdor u Nemačkoj korišćenjem poštanksih pamfleta pozivajući se na pasivan otpor.“

Sudio je i umešanima u pokušaj atentata na Hitlera u Vučijoj jami u julu 1944. godine.

Božja presuda

Poginuo je 3. februara 1945. godine u američkom bombardovanju Berlina tokom procesa Fabijanu fon Šlabrendorfu za umešanost u pokušaju atentata na Hitlera. Tog dana Šlabrendorfu je trebao da izrekne smrtnu kaznu. Suđenje su prekinule sirene za vazdušnu opasnost, a Frajsler je prekinuo suđenje i zastao kako bi pokupio sudske spise. Jedna od bombi pala je direktno na zgradu suda. Jedan veliki stub sudnice obrušio se i pao direktno na njega. Njegovo telo je prema izveštajima, pronađeno ispod stuba kako čvrsto drži Šlabrendorfove spise koji su ga koštali života. Udovica Alfreda Jodla, koja je radila u bolnici u koju je dopremljeno njegovo beživotno telo, je izjavila da je jedan prisutni radnik rekao: „To je Božja presuda.“

Ironijom sudbine, Šlabrendorf kojem je poslednjem sudio i trebao mu izreći smrtnu kaznu kasnije je postao (od 1967. do 1975. godine) sudija Saveznog Ustavnog suda Nemačke.

Sudija Aco Brajković

O DRUGIM ZANIMLJIVIM SUDSKIM SLUČAJEVIMA MOŽETE ČITATI OVDE.