NEVINO OSUĐEN SA 14 GODINA

Nevino osuđen
Nevino osuđen

Afroamerikanac Džordž Stini Džunior je nevino osuđen sa 14 godina. Nakon toga je pogubljen na električnoj stolici. Bio je najmlađa osoba osuđena na smrt u 20. veku u SAD. Tokom suđenja, sve do dana pogubljenja, uvek je nosio Bibliju u rukama, tvrdeći da je nevin.

Optužba


Džordž Stini Džunior je bio optužen za ubistvo dve bele devojčice, Beti od 11 i Meri od 7 godina. Tela devojčica su 1944. godine pronađena u blizini kuće gde je tinejdžer boravio sa roditeljima. U to vreme svi porotnici su bili belci. Suđenje je trajalo samo 2 sata, a kazna je izrečena 10 minuta kasnije.

Osuđen je zbog činjenice da je s devojčicama pričao dan pre nego što su pronađene mrtve. Tokom postupka se tvrdilo da je priznao ubistvo iako o tome nije bilo nikakvog dokumenta.


Njegovim roditeljima su pretili, a zatim ih proterali iz grada. Pre pogubljenja, Džordž je proveo 81 dan bez mogućnosti da vidi svoje roditelje. Bio je zatočen u samici, 80 km od svog grada. Saslušan je sam bez prisustva roditelja i advokata uz kršenje zagarantovanih ustavnih prava. Spržen je strujom od 5.380 volti koja mu je puštena kroz telo.

Dokaz da je bio nevino osuđen

Nevinost Džordža Stini Džuniora dokazana tek sedamnaest godina kasnije. Deo šine kojom su devojčice ubijene, bio je težak više od 19 kilograma. Bilo je nemoguće da je Džordž podigne, niti da zamahne dovoljno jako da tom šinom ubije devojčice. Tada je bio visok oko 152 centimetra i težak oko 45 kilograma.

Dečak je bio nevin, a neko je „namestio“ da on bude okrivljen samo zato što je bio crnac.

Više filmova je snimljeno po ovom događaju. Priložena slika kao ilustracija je iz filma „Carolina sceletons.“ Filmovi koji su inspirisani ovim slučajem su još „The current: The story of George Stinney, Jr (2017), „83 days“, „The execution of George Stinney“.

Sudija Aco Brajković

O DRUGIM ZANIMLJIVIM SUDSKIM SLUČAJEVIMA MOŽETE ČITATI OVDE.